Fietsworkshops
Wil je je medewerkers sensibiliseren en ze veiliger op de fiets krijgen? Dan vind je in dit gloednieuwe aanbod zeker wat je zoekt!
Dankzij een modulaire aanpak stel je gemakkelijk een programma samen dat tegemoet komt aan de specifieke noden en verwachtingen binnen jouw bedrijf. Tijdens de korte en activerende modules vergroten je medewerkers hun kennis en vaardigheden, en zetten we daarnaast vooral in op gedragsverandering.
Een workshop bestaat steeds uit een introductie en max. 3 modules naar keuze. Heb je advies nodig bij het kiezen van de modules voor jouw bedrijf? We helpen je graag persoonlijk op weg via bedrijven@vsv.be.
Hoe stel ik mijn workshop samen?
- Kies in het aanvraagformulier voor de workshop 'Fietsveiligheid'.
- Een workshop start steeds met een introductie van 30 minuten. Dit onderdeel zal standaard in je programma terechtkomen.
- Vul je programma aan met max. 3 modules naar keuze. Elke module duurt 1 uur. Boek je 3 modules, dan voorzien we een half uur pauze.
- Vul je gegevens aan en verstuur je aanvraag.
- Let op: een workshop (bestaande uit introductie + max. 3 modules) wordt aan 1 groep gegeven. Groepswissels voor de verschillende modules binnen 1 workshop zijn dus niet toegelaten. Wil je een tweede groep dezelfde of andere modules laten volgen, stel dan opnieuw een workshop samen via het aanvraagformulier.
Modules
Introductie workshop fietsveiligheid (verplicht)
In deze introductie ontdekken de deelnemers wat de meest voorkomende oorzaken zijn van fiets- en speedpedelecongevallen.
Met een (video)getuigenis over een ongeval gaat de groep na waar het fout liep, om vervolgens samen te onderzoeken hoe het ongeval vermeden kon worden.
Fiets- en stuurvaardigheidstraining
Wanneer we ons als fietser in het verkeer verplaatsen, gebeurt dat grotendeels op automatische piloot. Tijdens deze training staan deelnemers opnieuw stil bij deze (geautomatiseerde) vaardigheden. Verschillende risicovolle verkeerssituaties worden vertaald naar concrete oefeningen, waarin deelnemers focussen op basisvaardigheden zoals fietsbeheersing en stuurvaardigheid.
Wat leer je:
- Deelnemers focussen in de praktijkoefeningen onder andere op remtechniek, kijktechniek, correct gebruik van trapondersteuning en versnellingen en bochtentechniek.
- Dankzij concrete en individuele feedback kunnen de deelnemers hun fietsbeheersing en stuurvaardigheid verbeteren, wat hun vermogen om veilig en zelfverzekerd te fietsen in verschillende verkeerssituaties versterkt.
Fietsquiz
In een interactieve verkeersquiz frissen deelnemers hun kennis van de belangrijkste verkeersregels op. Met foto’s of videobeelden en meerkeuzevragen schatten deelnemers in welke regels van toepassing zijn. Spelenderwijs leren deelnemers meer over de wetgeving voor fietsers of speedpedelecgebruikers.
Wat leer je:
- Deelnemers kennen de belangrijkste verkeersregels, waaronder voorrangsregels, plaats op de weg, verkeersborden en veilig weggedrag.
- Deelnemers kennen de gevaren van afleiding.
Risicoperceptietraining
In deze module leren deelnemers om gevaarlijke situaties beter te herkennen en in te schatten met filmpjes en beelden uit reële verkeerssituaties, en verbeteren zo hun reactievermogen. Door inzicht te krijgen in risico's die ze normaal over het hoofd zien, worden ze bewuster van hun omgeving en kunnen ze proactiever handelen om ongevallen te voorkomen. Zo gaan je medewerkers alerter en veiliger het verkeer in.
Wat leer je:
- Deelnemers herkennen sneller gevaren, schatten de kans op een ongeval correct in en kunnen hierop anticiperen.
- Deelnemers kennen het belang van rijhouding, defensieve rijstijl, afstand en aangepaste snelheid.
Jouw rit onder de loep
In deze module focussen deelnemers op de strategische keuze die ze als fietser maken, zoals de voorbereiding van elke verplaatsing, keuze van het type voertuig, de routeplanning en het tijdstip van fietsen (waaronder de winterperiode). We leggen de rit van elke deelnemer onder de loep en sluiten deze analyse af met enkele handige tips en tricks.
Wat leer je:
- Deelnemers maken voor elke verplaatsing de afweging welk vervoermiddel, welke omstandigheden en wat de meest geschikte rijroute is om obstakels en conflicten te vermijden.
- Deelnemers kennen de specifieke risico’s en tips bij fietsen in de winterperiode.
Welk type fietser ben jij?
Fietsstijl en keuzes van fietsers hebben een directe invloed op hun veiligheid en die van anderen. Deze stijlen kunnen onderverdeeld worden in enkele fietstypes, elk met een specifiek risicogedrag. In deze workshop leren deelnemers dankzij interactieve opdrachten om verschillende fietstypes te herkennen, en reflecteren ze over hun eigen fietstype en gedrag in bepaalde verkeerssituaties. Zo zijn ze beter in staat om op verkeersrisico’s te anticiperen en verantwoorder deel te nemen aan het verkeer.
Wat leer je:
- Deelnemers kennen de verschillende fietstypes en bijhorende risico’s.
- Ze herkennen het eigen fietstype en kunnen praktische oplossingen formuleren om risico’s te vermijden.
Praktisch
- Duur: 30 minuten introductie, 1 uur per andere module
- Prijs per onderdeel (introductie/module): €250
- Aantal deelnemers: max. 16
- Je zorgt voor:
- Leslokaal met beamer/TV-scherm en flipchart/whiteboard met stiften (m.u.v. module fiets- en stuurvaardigheidstraining)
- Voor de module fiets-en stuurvaardigheidstraining voorzie je een oefenterrein (verkeersvrij) van min. 40 x 30 meter en eigen fiets (fiets, elektrische fiets, bakfiets) + helm (indien vereist)
- Algemene voorwaarden
Reserveer je workshop hier