Weet jij wat je moet doen als er tijdens de rijles een verkeersongeval gebeurt of een noodsituatie zich voordoet? Deze EHBO-opleiding voor rijlesgevers is een intensieve training die je de nodige kennis aanreikt en vereiste vaardigheden aanleert om effectieve eerste hulp te verlenen. Deze training focust op de specifieke behoeften en uitdagingen waarmee rijlesgevers te maken kunnen krijgen.

Deze incompany opleiding kan vanaf 2025 ingepland worden.

Programma

Deze opleiding wordt gegeven door een lesgever van het Rode Kruis. Het Rode Kruis staat bekend om zijn uitgebreide expertise en jarenlange ervaring op het gebied van noodhulp en medische training.  

08:30 Onthaal
09:00

Inleiding EHBO en principes van eerste hulp

09:30 Vier stappen in eerste hulp: demonstratie en praktische oefeningen
10:45 Reanimatie en AED-training, incl. praktische oefeningen
12:15

Lunch

13:00 Behandeling van verkeersgerelateerde verwondingen: bloedingen, brandwonden, hoofd- en wervelletsels
14:45 Behandeling van verkeersgerelateerde verwondingen: ademhalingsproblemen, letsels aan ledematen (incl. praktische scenario-oefeningen)
16:00 Evaluatie, vragen en afsluiting

Praktisch

Wat leer je?

  • Je leert de basisprincipes van eerste hulp en de 4 essentiële stappen om snel en doeltreffend hulp te verlenen.
  • Je leert de correcte technieken voor reanimatie en het gebruik van een automatische externe defibrillator (AED) om snel en adequaat te reageren in geval van een hartstilstand.
  • Je leert veelvoorkomende verwondingen herkennen en behandelen die zich kunnen voordoel bij verkeersongevallen, zoals bloedingen, brandwonden, hoofd- en wervelletsels, ademhalingsproblemen en letsels aan de ledematen.
  • Je doet praktische scenario-oefeningen om je kennis en vaardigheden toe te passen in realistische situaties die zich kunnen voordoen tijdens de rijlessen of op de weg.

Voor wie?

De opleiding is specifiek gericht naar gebrevetteerde rijlesgevers, omdat we verder bouwen op de kennis uit de brevettenexamens. 

Erkende bijscholing

De opleiding is goedgekeurd als erkende bijscholing door de Vlaamse overheid voor 7 opleidingsuren voor punt 1 en punt 5

Enkel indien je de volledige opleiding volgt, heb je recht op een getuigschrift met daarop het onderwerp en aantal vormingsuren vermeld. De VSV bezorgt geen getuigschrift dat niet strookt met de werkelijkheid. 

Financiële tegemoetkoming

KMO-portefeuille

Rijscholen en rijlesgevers die een VSV-opleiding volgen kunnen een beroep doen op de kmo-portefeuille in het kader van de ‘beroepsspecifieke competenties’. Een subsidieaanvraag van de kmo-portefeuille moet online en binnen de geldige termijn worden ingediend. Je doet dat bij voorkeur voor de start van de opleiding, maar het is mogelijk tot 14 kalenderdagen na de startdatum. Na die periode is subsidiëring helaas niet meer mogelijk.

Het registratienummer van de VSV is DV. O105597. Op vlaio.be vind je de voorwaarden en procedure.

Geef de locatie en 3 voorkeursdata door via het aanvraagformulier.

Veelgestelde vragen

Hoe verloopt de organisatie van een incompany opleiding?

  1. Vraag minstens 30 werkdagen voor de gewenste startdatum een incompany opleiding aan.
  2. De VSV bevestigt de aanvraag en bezorgt een aanwezigheidslijst aan de organisatie.
  3. Bezorg de aanwezigheidslijst minstens 15 dagen voor de start van de incompany opleiding aan de VSV.
    • Zelfstandige rijlesgevers kunnen deelnemen. Ze worden duidelijk als zelfstandig rijlesgever vermeld op de aanwezigheidslijst.
    • Je kan met een andere rijschool samenwerken om te voldoen aan het minimumaantal van 10 deelnemers.
  4. De lesgever komt naar de locatie opgegeven door de organisatie.
  5. De VSV regelt de betaling van de incompany opleiding rechtstreeks met Cevora. Als organisator ontvang je een factuur voor de zelfstandige rijlesgevers die deelnamen aan de incompany opleiding.
  6. De VSV verstuurt de getuigschriften na de incompany opleiding naar de organisator.

Is het minimumaantal deelnemers niet bereikt?

  1. Als er minder dan 8 deelnemers aanwezig zijn (afwezigheden door ziekte niet meegerekend), dan gaat de incompany opleiding niet door. De organiserende rijschool betaalt voor het minimumaantal van 10 deelnemers aan 137,5 euro per deelnemer.
  2. Zijn er minder dan 10 deelnemers aanwezig op de incompany opleiding? Dan ontvang je een factuur van 137,5 euro per niet ingevulde plaats om aan het minimumaantal van 10 deelnemers te voldoen.
  3. Voor een afwezigheid door ziekte is een dokterattest vereist. Die afwezigen worden vervolgens niet in rekening gebracht.

Welke voorwaarden gelden er?

Algemeen

  • Als je een incompany opleiding organiseert, ga je akkoord met de algemene voorwaarden. 
  • De VSV geeft een maximumaantal incompany opleidingen per maand. Is de gewenst maand volzet? Dan schuift de aanvraag een maand op.
  • De VSV bepaalt het programma, de methode en de doelgroep.
  • De VSV bezorgt enkel een getuigschrift aan deelnemers die de volledige incompany opleiding volgen. Op het getuigschrift staat het onderwerp en het aantal vormingsuren vermeld.

Deelnemers

  • Er zijn minimaal 10 deelnemers en maximaal 15 deelnemers aanwezig op een incompany opleiding.
  • Als directeur kan je deelnemen onder de Cevora voorwaarden, als er minstens 1 werknemer van de rijschool is ingeschreven voor een opleiding uit het open aanbod van de VSV.

Locatie

  • De incompany opleidingen starten standaard om 8.30 uur. De rijschool voorziet vanaf 8 uur onthaal om de deelnemers en de lesgever(s) te ontvangen. Zo heeft de lesgever voldoende tijd om alles klaar te zetten voor de start van de opleiding. Start je liever vroeger of later? Gelieve dat zo snel mogelijk door te geven, zodat de VSV de lesgever kan verwittigen.
  • De rijschool zorgt voor een lokaal met voldoende tafels en stoelen en voorzien van didactisch materiaal (beamer en flipchart).
  • De rijschool zorgt voor catering voor alle deelnemers en spreker(s).

Annulatie

  • De lesgevers aangesteld door de VSV hebben het recht de opleiding te annuleren omwille van de onderstaande redenen. In dat geval betaal je als rijschool voor het minimumaantal van 10 deelnemers aan 137,5 euro per deelnemer.
    • gebrekkige staat van het leslokaal (verlichting, verwarming, ...)
    • gebrek aan noodzakelijk didactische materiaal (beamer, scherm, tafels, stoelen, ...)
    • gebrek aan noodzakelijk lesmateriaal (werkboeken, handboeken, oefening, ...)
  • De rijschool kan tot 15 dagen voor aanvang de incompany opleiding gratis annuleren. Annuleren kan enkel per e-mail. Annuleer je te laat, dan betaal je een vergoeding van 1.375 euro.

Contacteer VSV

Heb je een vraag over de opleiding? We helpen je met plezier verder. Mail ons op rijopleiding@vsv.be