Ken je een leerling die schrik had tijdens de rijles? Of leerlingen die plots moeite hebben om te autorijden? Kloppen er soms mensen aan die opnieuw rijlessen willen omdat ze het autorijden verleerd zijn door hun angst(en)? Binnen de rijopleiding zijn er diverse angsten die de kop op steken: faalangst voor een rijexamen, paniekaanvallen, participatieangst en zelfs dwangneuroses. Als rijlesgever is het belangrijk deze angsten te (h)erkennen, te begrijpen en enkele basisprincipes toe te passen om leerling-bestuurders optimaal te begeleiden.

Ben je lid van PC200? Dan kan je deze opleiding gratis volgen via Cevora. 

Programma

De opleiding wordt gegeven door Dominique Reintjens, gedragstherapeute bij Jouw Angstcoach. Zij heeft al vele jaren kennis van en ervaring met verschillende angststoornissen en werkte samen met enkele rijlesgevers deze opleiding uit.

08:00 Onthaal
08:30
  • Welke rijangsten herken je tijdens de rijlessen?
  • Wat is angst en waar komt het vandaan?
  • Wat is de oorzaak van de angst van de leerling-bestuurder?
10:15
  • Hoe werkt het angstmechanisme en hoe herkennen we fysieke klachten?
  • Bespreking voorbeelden
11:45 Lunch (voorzien door de VSV)
12:45
  • Hoe doorbreek je een vicieuze cirkel van paniek?
14:30
  • Specifieke tips en tricks
16:00 Einde

Praktisch

Wat leer je?

  • Je leert de problemen van angst te begrijpen.
  • Je kent de oorzaken ervan en je weet hoe je die succesvol kan aanpakken.

Voor wie?

De opleiding is specifiek gericht naar gebrevetteerde rijlesgevers, omdat we verder bouwen op de kennis uit de brevettenexamens. 

Opgelet! Om iedereen de kans te geven deze opleiding te volgen, kunnen maximaal 3 rijlesgevers per rijschoolvestiging deelnemen. Wil je toch meer dan 3 rijlesgevers inschrijven, mail naar rijopleiding@vsv.be en dan bekijken we samen je aanvraag.

Erkende bijscholing

De opleiding is door de Vlaamse overheid goedgekeurd voor 6 opleidingsuren als erkende bijscholing voor punt 2 en 3.
 
Enkel als je de volledige opleiding volgt, heb je recht op een getuigschrift met daarop het onderwerp en aantal vormingsuren vermeld. De VSV of de lesgever aangesteld door de VSV bezorgt geen getuigschrift dat niet strookt met de werkelijkheid. 

Partners

Deze opleiding kwam tot stand in samenwerking met Cevora. Deelnemers die lid zijn van PC200, kunnen via Cevora gratis deelnemen aan de opleiding: schrijf in en selecteer "Ik wil via Cevora inschrijven".

 

Rijscholen en rijlesgevers die een opleiding volgen bij de VSV kunnen een beroep doen op de kmo-portefeuille in het kader van de ‘beroepsspecifieke competenties’. Een subsidieaanvraag van de kmo-portefeuille moet online en binnen de geldige termijn worden ingediend. Je doet dat bij voorkeur voor de start van de opleiding, maar het is mogelijk tot 14 kalenderdagen na de startdatum. Na die periode is subsidiëring helaas niet meer mogelijk.

Het registratienummer van de VSV is DV. O105597. Op vlaio.be lees je meer over de voorwaarden en procedure.

Algemene voorwaarden

Als je je voor deze opleiding inschrijft, ga je akkoord met de algemene voorwaarden.

Contacteer VSV

Heb je een vraag over de opleiding? We helpen je met plezier verder. Mail ons op rijopleiding@vsv.be.